VMA stelt nieuw milieuvriendelijk koelingsprocedé op basis van ammoniak voor op deze Internationale Dag van de Koeling

VMA ontwikkelde een nieuwe duurzame koeltechniek op basis van ammoniak en licht deze graag toe op de Internationale Dag van de Koeling. De huidige koelsystemen zijn energieverslindend en belastend voor het milieu. Koeling is de op één na grootste energieverbruiker en de gebruikte gassen dragen bij aan de opwarming van de aarde en het gat in de ozonlaag. Ammoniak is een duurzaam en krachtig alternatief met een groter koelend vermogen. Het wordt veilig toegepast met moderne technieken. VMA implementeert ammoniakkoeling momenteel voornamelijk in supermarkten maar heeft plannen om de technologie uit te breiden naar andere sectoren.

‘Nu het kwik in onze thermometers al enkele dagen temperaturen boven de 30 graden aanduidt, zijn we er ons wellicht meer dan anders van bewust hoe belangrijk koeling is’, zegt Guy Wynendaele, CEO van VMA. ‘Met airco’s houden we onze huizen en kantoren fris, koelkasten zorgen ervoor dat onze etenswaren niet bederven en grote industriële installaties zorgen ervoor dat er in veilig omstandigheden voedsel kan worden geproduceerd en temperatuurgevoelige medicatie correct kan worden bewaard. Maar hebt u zich al de bedenking gemaakt dat de technieken die we nodig hebben voor al deze toestellen en systemen de opwarming van de aarde nog meer versnellen?’ gaat Guy verder. Het doel van de Internationale Dag van de Koeling of World Refrigeration Day is aandacht te geven aan deze problematiek en bedrijven die oplossingen bieden een podium te geven.

Koeling is tweede grootste energieverbruiker

De problematiek is dubbel. Enerzijds zijn de huidige toestellen en systemen enorme energieverslindend. Gemiddeld genomen draait er anderhalve kerncentrale om de huidige koelkasten, airco’s en industriële koelinstallaties te laten draaien. Na de chemische industrie is koeling de grootste energieverbruiker in ons land. Daarnaast zijn de gassen en vloeistoffen die vandaag worden gebruikt om de temperatuur naar beneden te halen of laag te houden erg belastend voor het milieu. Freon is wellicht de meest bekende koelstof. Deze stof is een van de belangrijkste oorzaken van het gat in de ozonlaag. ‘Als we dus vasthouden aan de klassieke koelingstechnieken moeten we veel energie blijven opwekken, vaak nog met fossiele brandstoffen die samen met freon de opwarming van de aarde alleen maar versnellen.’ concludeert Dominique Köttgen, Site manager VMA Refrigeration.

Ammoniak: duurzaam en krachtig alternatief

Ammoniak kan als alternatief voor freon en andere milieubelastende koelstoffen worden gebruikt. In de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw werd al ammoniak gebruikt in de eerste koelkasten. Ammoniak is echter licht ontvlambaar en giftig indien mensen of dieren het innemen. De technieken die men toen had waren niet afdoende om deze gevaren op een goede manier te beheersen en daarom schakelde men over naar onder meer freon. ‘Met de moderne technieken die VMA Refrigeration recent ontwikkelde, kan men wel in veilige omstandigheden met ammoniak werken’, aldus Dominique Köttgen. Ammoniak heeft een groter koelend vermogen dan andere koelstoffen. Hierdoor is er dus minder elektriciteit nodig om temperaturen laag te houden. Daarnaast is ammoniak een stof die in de natuur voorkomt. Het zit bijvoorbeeld in de mest die landbouwers gebruiken op hun akkers. De stof kan door de natuur afgebroken worden en is daarom dus 100% groen en mag niet verward worden met het schoonmaakproduct ammonia dat echter een afgeleid product van ammoniak is dat in gasvorm met water wordt gemengd.

Ideaal voor supermarkten en grote bedrijven

Dominique Köttgen : ‘In theorie kan de techniek voor alle koeltoepassingen, groot en klein worden gebruikt. VMA rolt koeling op basis van ammoniak in eerste instantie uit binnen de retailsector voor koele opslagplaatsen en de koelkasten in winkels. VMA heeft inmiddels al tientallen supermarkten uitgerust met de nieuwe koeltechniek.’ Vorige week leverde VMA nog haar meest recente project op: de volledige vernieuwde AD Delhaize in Soumagne. In deze supermarkt plaatste VMA allerlei energievriendelijke technieken, waaronder frigo’s die draaien op ammoniak. VMA heeft de intentie om in de toekomst ook andere sectoren te bedienen en de ammoniaktechniek op te schalen, maar een tekort aan gekwalificeerde techniekers noodzaakt hen om het rustig aan te pakken.