Aarschot pakt energievreters aan met VMANAGER

Stad Aarschot gaat de komende jaren een deel van zijn patrimonium energie-efficiënter maken. Daarvoor sloot het een onderhouds- en energieprestatiecontract voor 12 jaar af met VMANAGER. Dat moet de stad jaarlijks een besparing van 40 procent op energie en water opleveren en zijn CO2-uitstoot aanzienlijk verminderen.

Efficiënt en lean energieheersysteem

VMANAGER is een jonge business unit van VMA, gespecialiseerd in het realiseren van energiebesparingen, het beheer van energiestromen en het algemeen beheer van technieken in gebouwen. De innovatieve en geïntegreerde oplossing van VMANAGER connecteert de verschillende technische installaties (verlichting, verwarming, koeling, veiligheidssystemen, laadpalen, geothermie,…) met elkaar en monitort, analyseert en optimaliseert de werking ervan. Zo kunnen de prestaties makkelijk worden opgevolgd en bijgestuurd. Het uiteindelijke doel is om via één vereenvoudigd beheersysteem meer inzicht te geven in het energieverbruik van een gebouw, het comfort van de gebruikers te verhogen en de energiefactuur en CO2-uitstoot te verlagen.

Joris Wouters, Smart & Sustainable Building Management VMA: “We werken met VMANAGER op een geïntegreerde manier samen met andere multitechnische bedrijven binnen de VMA-cluster. Hierdoor kunnen we steunen op een brede in-house kennis en expertise. Kortom, we zijn een partner die eigenaars van gebouwen en facility managers ontzorgen en begeleiden bij het realiseren van een slim en duurzaam gebouwpatrimonium. We zijn bijzonder trots dat we dat voor Stad Aarschot de komende jaren mogen bewijzen.”

Stad Aarschot in zee met VMANAGER

Het contract dat VMANAGER afsloot met Stad Aarschot omvat het onderhoud en energiebeheer van een rist gebouwen waaronder de bibliotheek, het stedelijk museum, het zwembad, de sporthal, het OCMW-rusthuis en WZC St. Rochus, de site van het cultureel centrum, de gasthuiskapel en Huis Verdonck. Daarbij wordt een volledig pakket aan energetische en andere maatregelen voorzien zoals de renovatie de HVAC-installaties (stookplaatsen, luchtgroepen, …), de installatie van fotovoltaïsche zonnepanelen, de renovatie van de zwembadtechnieken, het aanpassen van de verlichting in de gebouwen, de installatie van warmtekrachtkoppelingen (WKK's) en de renovatie van het buitenschrijnwerk en de platte daken (incl. isolatie). VMANAGER zal de energieprestaties beheren en opvolgen voor een periode van 12 jaar.

De financiering van het project is voor rekening van VMANAGER, dat mikt op een procentuele energie- en waterbesparing van 40 procent per jaar. Voor water betekent dat een jaarlijkse besparing van 5.024 m3, voor CO2 een besparing van 739 ton per jaar.

VMANAGER is met deze opdracht niet aan zijn proefstuk toe. Het regelt vandaag al het energie- en/of gebouwbeheer in verschillende kantoorgebouwen, onder andere van de Vlaamse overheid, op eventlocaties zoals Tour & Taxis in Brussel en in een aantal woonzorgcentra in Vlaanderen en Brussel.